15.000 bezoekers hebben genoten

Het UIT Festival SWF was zaterdag 11 september de grote cultuurverbinder in Súdwest-Fryslân. Met optredens, marktkraampjes en tal van andere activiteiten in twaalf dorpen en steden was overal in de gemeente van alles te beleven.

Dit jaar deden mee: Blauwhuis/Westhem/Greonterp, Bolsward, Goënga, Hindeloopen, IJlst, Kimswerd, Koudum, Oudega/Idzega/Sandfirden, Sneek, Wommels, Workum en Woudsend. De opzet verschilde per locatie. Sommige comités hadden loop-, fiets- en vaarroutes langs hun activiteiten uitgestippeld. Op andere plekken concentreerde het festival zich juist op één locatie.

In totaal 15.000 bezoekers genoten van een gevarieerd programma voor alle leeftijden. Op een aantal locaties werd genoten van professioneel straattheater, zoals in Sneek (MIG Straaljager), Hindeloopen (Sisters of Soap), Wommels (Big Birds), Kimswerd (Hartenprin6 en Lakei) en Blauwhuis (Eye Puppets). Voor kinderen was er een route met leuke opdrachten, bijna veertig in totaal.

Kijk voor een sfeerimpressie van alle locaties op onze Facebook-pagina of Instagram-profiel.

Burgemeester Jannewietske de Vries verrichtte om 13.00 uur de officiële opening in Goënga. Dat het festival sinds vorig jaar niet meer op één, maar meerdere plekken in de gemeente plaatsvindt, juicht ze toe. “Want cultuur houdt zich niet aan grenzen. Overal waar mensen wonen, wil je genieten van cultuur.” Velen hebben cultuur in coronatijd erg gemist, aldus de burgemeester vlak voor het doorknippen van het festivallint. “Dus is het mooi dat we nu weer los kunnen. Cultuur hebben we allemaal nodig.”