Bruisende activiteiten in Bolsward en Workum

Bolsward heeft topacts met een jonge upcoming artiest als Lil Pier wellicht wel als meest bijzondere van het stel, in Workum duurt het feest niet één maar drie dagen met als hoogtepunt, letterlijk, de beklimming van de kerktoren en in Hindeloopen staan stadswandelingen met een gids centraal. Natuurlijk met onderweg een hapje en een drankje.

Bolsward staat op zaterdag 9 september bol van de activiteiten. Naast de Open Monumentendag is er het UITfestival waar alle verenigingen en sociale ondernemingen zich aan de inwoners van Bolsward laten zien. Thema dit jaar is ‘Bolsward aan Zee’ met een enorme opblaasvuurtoren die in het park een prominente plaats inneemt. Lies Schuring is één van de drijvende krachten van de organisatie. “Sinds twee jaar is er een gezondheidsplein wat steeds groter wordt met de Streekboer, de Buurtmarkt, een acupuncturist, een wandelcoach, voedingscoaches, drie yogastudio’s, Apollanja met hun fraaie stenen, het Odense huis maar ook een creatieve hoek met Staal en Steen, het DeelAtelier Bolsward, Corrie Dekker en het Huis van Compassie.” Bij die laatste kun je terecht als je gezamenlijk spelletjes wilt doen, maar ook als je problemen hebt met je computer. Het is een soort buurthuis met een sociaal karakter. Ook Boog (filmhuis/cabaret/muziek en theater) en het Oratorium zijn vertegenwoordigd, net als Meintheater,het Patershuis, Twirlvereniging Bolsward, Hanzestad (gymnastiekvereniging) en Scouting Janbowa.

VERRASSING
In de koepel van het Julianapark zijn er optredens van de Popskoalle, er tegenover, op het tweede podium het shantykoor met de Fryske Krite, en het fanfareorkest. Topact deze dag is misschien wel Lil Pier, een jonge upcoming artiest, erg populair onder jongeren die een optreden van een half uur verzorgt. Er zijn nog meer optredens van artiesten deze dag, maar wie dat zijn, wil Lies niet zeggen. Dat is nog een verrassing. Verder is er nog het Fluitenmuseum, zijn er optredens van Cool Súdwest (silent disco) en er is schminken. Eten en drinken wordt verzorgd door Blend, Boalserter Merk en Emma’s ijs.

NIEUWE START
Lies is nieuw in Bolsward, relatief, ze woont er sinds twee-en-een-half jaar. Tot haar dertigste heeft ze gedanst en is daarna in het theater achter de schermen gaan werken. Ze heeft danslessen gegeven en heeft op latere leeftijd een yogaopleiding gevolgd. Daar geeft ze vijftien jaar les in. “Mijn passie voor dans is omgeslagen naar yoga”, zegt ze. “Maar naast yoga is er natuurlijk ook een gemeenschap. Mijn man en ik zijn tijdens corona hier komen wonen. We wilden een nieuwe start maken en dan moet je deel uit maken van de gemeenschap. Niet in het huisje gaan zitten en kijken, maar er op uit. Dus vond ik het
alleen maar leuk toen ik werd gevraagd om mee te doen aan het UITfestival.”

DRIE DAGEN
In Workum hebben ze aan één dag niet genoeg en duurt het UITfestival maar liefst drie dagen. Wilmiene van Veen, sinds twaalf jaar bestuurslid van Stichting Cultureel Nut Workum, animator van de dag. De stichting organiseert rond de twaalf theatervoorstellingen per jaar voor Workum en omstreken. Dat varieert van cabaret tot toneel en van kindervoorstellingen tot literaire avonden “Het UITfestival doen we met heel veel culturele instanties hier in Workum”, zegt Wilmiene. “We beginnen op vrijdagavond met een film die we in de haven vertonen. Mensen kunnen vanuit hun boot bekijken, maar we zorgen ook voor stoelen op de wal. Op zaterdag en zondag zijn alle monumenten geopend en dat geldt ook voor alle galeries en kunstenaarsateliers. Op zaterdag hebben we een open podium waar lokale mensen hun kunsten kunnen vertonen en op zondag is er de vaartocht ‘Rondje Workum’. Met onderweg culturele optredens en er gaat een gids mee die iets vertelt over de cultuurhistorie van Workum. Op die manier proberen we een breed programma te bieden.”

VERBINDING LEGGEN
Hoogtepunt, letterlijk in dit geval, is de beklimming van de kerktoren. “Ook hier gaat een gids mee. De beklimming duurt ongeveer drie kwartier en dan heb je een prachtig uitzicht over Workum en omgeving. Zelf ben ik niet muzikaal of een geboren toneelspeelster, wel ga ik graag naar voorstellingen en vind ik organiseren erg leuk om te doen. ‘Als iedere Nederlander nu een beetje vrijwilligerswerk zou doen, heb je een erg mooie maatschappij’, denk ik weleens. De verbinding leggen tussen de verschillende mensen en dan met zijn allen een leuk programma maken, daar word ik blij van.”

SAMENWERKING
Hindeloopen werkt dit jaar samen met Workum. Tussen beide steden is voor deze dag een speciale busdienst opgezet zodat bezoekers heen en weer kunnen pendelen. Alletta Hartholt, die samen met Ondernemersbelang Hindeloopen deze middag organiseert: “De stadswandeling door Hindeloopen vormt de basis. De bus rijdt op gezette tijden en stopt bij de haven in Hindeloopen. Daar worden ze met gezang ontvangen door ons viswijvenkoor Grietje Sprot of door ons mannenkoor Auke Wybesz. Daar is op dat moment ook een gids, in Hindelooper kostuum. Die leidt de bezoekers door de stad. Bij bepaalde locaties gaan ze naar binnen of wordt wat uitgebreider verteld. Zoals bij de firma Roosje, bekend van het Hindelooper schilderwerk en bij het textielatelier van Durkje de Boer. Ook gaan ze binnen bij de Grote Kerk om een tentoonstelling te bezoeken die is georganiseerd door het Hindelooper Museum en wordt de geschiedenis van de kerk zelf verteld.” Een pop-up tentoonstelling want het museum zelf is gesloten, wegens renovatie. Dat zou al in december, maar door een vertraging is pas in februari begonnen. Dit bekent dat het museum pas volgend seizoen weer open is voor publiek. De renovatie behelst onder andere een compleet nieuwe entree, er komt een lift, alles wordt verduurzaamd onder andere door isolatie en er komt een nieuwe inrichting.

BETROKKEN BIJ DE CULTUUR
Alletta Hartholt is dertien jaar werkzaam in het museum, de laatste tijd als floormanager. “Met veel plezier”, haast ze zich te zeggen. “Ik ben begonnen bij de balie, als vrijwilliger. Toen er een andere functie vrijkwam, heb ik die gekregen. Ik heb altijd gewerkt in de financiële wereld. Dit is heel iets anders. Het is heel interessant om betrokken te zijn bij de cultuur van Hindeloopen zelf, waar ik ook woon. Drie stappen van het museum. Het werk is heel divers. Ik doe de administratie, maar werk ook nog wel bij de balie, doe de planning, inkoop verkoop, ondersteuning van de directeur en het bestuur. Erg leuk allemaal.” De rondleidingen in Hindeloopen zijn van 13.00 tot 17.00 uur.

Deze tekst is eerder gepubliceerd in NUMMER 08 • 2023 GROOTBOLSWARD-IJSSELMEERKUST