Witmarsum/Pingjum

Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023 in de dorpen Witmarsum en Pingjum.

Het thema is dit jaar “Levend erfgoed”

Op Open Monumentendag op 9 september 2023 komen alle lijnen samen. De kerken zijn de hele dag open. In de kerken zijn kleine kunstexposities met aandacht voor lokale kunstenaars. Bij het Menno Simonsmonument zal een verhalenverteller vertellen over Menno Simons en de beweging waarvan hij deel was, een beweging die nog steeds over de wereld groeiende is. Er zijn wandelingen door het dorp waarin de verhalen van de drie vernieuwers levend worden gehouden door de toelichting bij de route, die voert langs de beelden en het Menno Simonsmonument. De wandeling gaat ook langs de molen, die ook zelf levend erfgoed is, door opnieuw zo lokaal mogelijk goed brood te produceren. Ook in Pingjum zal een wandeling zijn, als het graan er nog staat langs het graan.

Er is een Streekmarkt op het terrein van de Doopsgezinde kerk in Witmarsum van 10.00 – 16.00 uur.  Er zijn 18 kramen met biologische en regionale producten. Er komt een tent te staan waar kinderen (en ook volwassenen) kunnen schilderen, een project van de Junior Academie. Op de markt wordt door het team van Claudy Jongstra gedemonstreerd hoe je van schapenwol naar draden wol komt. Er is aandacht voor het biologische verfproces en mensen kunnen iets maken van de gesponnen wol. Tijdens de streekmartk zal er in de doopsgezinde kerk een werk van Claudy Jongstra te zien zijn. Er zijn muzikanten op de markt.

De vele vrijwilligers die zich tijdens deze dag en de voorafgaande Tsjerkepaad periode inzetten brengen opnieuw verbinding tot stand tussen de rijke geschiedenis van ons gebied en de mensen die een bezoek komen brengen. Het programma komt tot stand in samenwerking tussen mensen uit de dorpen, de Protestantse Gemeente en de Doopsgezinde Gemeente en de Stichting Menno Simons.